Hűsítő jegesteák és kávékülönlegességek
A turmixok, gyümölcssaláták és fagylaltok után, újabb finomságokat hoztunk nektek. Ma ínycsiklandozó jegesteákat és kávékülönlegességeket mutatunk be a világ minden tájáról, melyek garantáltan felfrissülést hoznak.
Bevált praktikák a hőség ellen
Szédítő hőséggel érkezett meg a július hazánkba. A napi átlaghőmérséklet sok helyen eléri, sőt meghaladja a 25 Celsius fokot, délután pedig 30-35 fokkal is számolhatunk. Átmeneti frissítő záporok mellett az elkövetkező pár hétben hasonló időjárásra kell készülnünk, így nem árt elgondolkodni hogyan is hűsíthetjük magunkat a legjobb idén nyáron.
Ahogy több korábbi cikkünkben is bemutattuk, a lakás elsötétítése, a megfelelő szellőztetés, a mobilklíma és a különböző ventilátorok kiváló megoldást jelenthetnek, ma azonban egy egészen más irányból közelítjük meg a témát.
A turmixok, gyümölcssaláták és fagylaltok után, újabb finomságokat hoztunk nektek. Ma ínycsiklandozó jegesteákat és kávékülönlegességeket mutatunk be a világ minden tájáról, melyek garantáltan felfrissülést hoznak.
Lesznek közöttük klasszikus gyümölcsös, újragondolt fűszeres, koffeines és mentes verziók is, hogy a család minden tagja egyaránt kivehesse a részét a kóstolásból. Akár hétvégi bulihoz, kiránduláshoz, vagy csak egy kis otthoni én időhöz is tökéletes alternatívákat kínálunk.
Jegestea különlegességek
A teakészítés több száz éves tradíciója a világ minden pontján eredményezett igazán különleges és egyedi italokat. Ezek egy részét forrón, másik részét, főleg a nyári időszakban behűtve fogyasztják. Nézzünk is pár példát:
Hibiszkuszos jegestea Ezt az erőteljes piros színű italt Egyiptomban, Mexikóban és Jamaicában is előnyben részesítik a nyári időszakban. Nem csak gyönyörű színe, de édes, kellemes íze is igazi élménnyé teszi fogyasztását. Előfordul, hogy gyógynövényekkel, van ahol bogyós gyümölcsökkel keverik, forró és jeges verzióban egyaránt népszerű.
Rooibos tea Dél-Afrikában kifejezetten népszerű ez a markáns ízvilágú, mélysárga színű ital, melyet a hibiszkusz teához hasonlóan melegen és hidegen elkészítve is fogyasztanak a lakosok. Általában menta levelekkel, citrom, narancs vagy lime karikákkal díszítik. Mivel koffeinmentes, azok számára is kiváló választás lehet, akik általában kerülik a koffein tartalmú italok fogyasztását.
Bubble tea A Dél-Ázsiából indult őrület a Távol-Keleten már a 80-as években hódított, hozzánk, vagyis először az amerikai kontinensre viszont csak az elmúlt pár évben érkezett meg. A közösségi médiában és a való életben is hihetetlen gyorsan elképesztő népszerűségre tett szert ez az ital, melynek főbb összetevői a tápióka gyöngyök és a különböző ízesített krémek. Kapható belőle koffeines, mentes, gyümölcsös és csokoládés/karamellás változat is.
Amerikai jegestea A legendás „déli vendégszeretet” mintapéldánya a cukorral édesített jégkockákkal dúsított édes barackos jegestea. Filmekben és sorozatokban egyaránt feltűnik ez a hagyományos amerikai ital, melyet magas vékony pohárban illik felszolgálni, citrom és narancskarikákkal megbolondítva.
A kávézás új szintje
Ugyan a jegeskávé tradíciója nem olyan hosszú időkre nyúlik vissza, mint a jegesteáé, mégis már az 1800-as évek derekán ismertté vált ez az ital. A legenda szerint Algériában állomásozó francia katonák kevertek először „mazagran”-t azaz jegeskávéitalt, egyszerű kávészirup, víz és jég felhasználásával. Mások szerint a mai ismert jegeskávék őse 17. századi bécsi kávézókból ered (török közvetítéssel), míg megint másik egyszerűen az 1950-es években divatossá vált frappé őshazájának Görögországnak tulajdonítják a jegeskávé feltalálását.
Hagyományos görög frappé Roppant egyszerű elkészíteni, és igazán frissítő és ütős kis italt kapunk. Hozzávalók mindössze 2 teáskanál instant kávépor, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál hideg víz, melyet egy shakerben jól összerázunk, míg igazán krémes textúrát kapunk, majd ezt egy behűtött pohárba töltve ízlés szerint 1 bögre tejjel vagy vízzel higítjuk, és már kész is az igazi görög frappé (nem összekeverendő a legnagyobb nemzetközi kávézólánc által kereskedelmi forgalomba hozott frappéval).
Brazil kólás kávé Ez aztán tényleg egy igazi ínyencség. Elkészítése viszont sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk: 4 pohárnyi mennyiség elkészítéséhez szükségünk lesz 1 bögre erős lefőzött feketekávéra, egy doboz (0,33l-es) kólára, 3 bögre csokistejre, melyet összeöntünk, majd 4 egyenlő részre osztva jégkockákkal teli pohárba öntjük, a tetejére pedig még tejszínhabot, vagy akár egy-egy gombóc fagyit is tehetünk.
Klasszikus német Eiskaffee Elsősorban édesszájúaknak ajánlott. Az európai kontinensen talán ez a jegeskávék egyik legelterjedtebb formája. Elkészítése pofon egyszerű: egy magas pohár aljára egy gombóc fagyi kerül, erre aztán a pohár kb. ¾-ig hideg kávét öntünk, a tetejére jó magasan jöhet az édes tejszínhab, csokiszirup vagy csokidrazsé, és igazi koronaékszerként egy darab gofri/waffle, csokicsipke vagy babapiskóta.
Egyszerűen otthon
Most hogy világkörüli túránk végére értünk pár egyszerű tipp, hogy az otthoni jegesteák és kávékülönlegességek is tökéletesek legyenek:
Reméljük tudtunk pár szuper inspirációval szolgálni számotokra és mielőbb kipróbáljátok ezeket a különleges italokat. Amennyiben a nálunk vásárolt konyhai eszközöket, vagy poharakat használjátok ne felejtsetek el taggelni minket posztjaitoknál!
|