Hűsítő finomságok
Strandolás közben jégkását, este a szórakozóhelyeken pedig ínycsiklandozó koktélokat is választhatunk. Mindazonáltal ezeket az édes finomságokat mi magunk is elkészíthetjük. Nektek mi a kedvenc nyári édességetek? Szoktatok otthon fagylaltot készíteni? Lássunk néhány receptet!
Frissítő édességek
Ebben a nyári hőségben nem is vágyik másra az ember, mint egy kis felfrissülésre. Ételek tekintetében előtérbe kerülnek a zöldségek és gyümölcsök, a halak, grillhúsok és a könnyed saláták. De természetesen az édességek sem maradhatnak ki a sorból.
A tömör csokis és karamellával töltött téli süteményeket felváltják a habosabb, lágyabb tányérdesszertek, örök nyertesként pedig újra a cukrászdák pultjaiba kerülnek a fagylaltok és sorbetek.
Strandolás közben jégkását, este a szórakozóhelyeken pedig ínycsiklandozó koktélokat is választhatunk. Mindazonáltal ezeket az édes finomságokat mi magunk is elkészíthetjük. Lássunk is néhány receptet!
Fagylalt
Képzeljük csak magunk elé milyen jó is ilyenkor kiülni otthon a kertbe, a napernyő alá, vagy akár a medence partjára kicsit napozni. Felmerül a kérdés, mi hiányzik a képről? Természetesen a fagyi! Na de mit tegyünk, ha nincs a hűtőben? Néhány egyszerű hozzávaló felhasználásával mi magunk is elkészíthetjük.
A legtöbb házi fagyi recept alapja a habtejszín, amit keményre fel kell verni és 15-20 percre a hűtőbe tenni. Ha ez megvan, innét már csak az ízesítés hiányzik, ahol határ valóban a csillagos ég. Szinte bármilyen nekünk tetsző alapanyaggal dolgozhatunk:
A lényeg, hogy az általunk választott összetevőket keverjük össze, majd adjuk a lehűtött tejszínhez és legalább 5-6 órára egy lezárt edényben tegyük a fagyasztóba. Ha kicsit krémesebb állagot szeretnénk, a fagyasztás után kisebb darabokra vágva botmixerrel is átdolgozhatjuk a fagyit, így már tényleg tökéletes állagú lesz. Díszítésként, valamint extra feltétnek adhatunk még hozzá bogyósgyümölcsöket, kókuszreszeléket, kekszet, babapiskótát, vagy akár csokiöntetet is.
Sorbet
A sorbet alapvetően abban tér el a fagyitól, hogy nem tej/tejszín vagy tojássárgája az alapja, hanem víz és cukor, ezáltal sokkal kevesebb a kalóriatartalma.
Elkészítése során első lépésként 3 dl vízből és 15 dkg cukorból szirupot főzünk, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni. Ezután ízlés szerinti mennyiségben kb 25-35 dkg friss gyümölcsöt alaposan megmosunk és összepépesítünk. Ehhez használhatunk botmixert vagy turmixgépet is.
Ezután a gyümölcspéphez hozzáadjuk a kihűlt cukros szirupot, összedolgozzuk és a fagyasztóba tesszük szintén 5-6 órára. Az igazán krémes állag eléréséhez nem árt legalább kétszer időközben kivenni és átkevergetni egy kicsit.
Jégkása
A jégkása talán az az édes frissítő, amit a legkevesebben készítenek otthon házilag. Általában bármelyik fagyispultban illetve olyan cukrászdában, ahol fagylalt is kapható, jégkása vásárlására is van lehetőség. A strandon pedig szinte elengedhetetlen.
Alapvetően nagyon egyszerű az elkészítése. Egy lezárt tálban vizet rakunk a hűtőbe és addig fagyasztjuk, amikor már megindul a jegesedés, de még nem fagyott át teljesen az egész vízmennyiség. Amikor ezt az állagot elértük, kivehetjük a hűtőből és turmixgépben szemcsés, apró darabokra törjük.
Ezután ízlésünknek megfelelően házi szörpöt, kikevert italport, behűtött szénsavas üdítőt vagy boltban vásárolt, külön erre a célra kifejlesztett szirupot is adhatunk hozzá.
Nektek mi a kedvenc nyári édességetek? Szoktatok otthon fagylaltot készíteni, vagy inkább a cukrászdában, boltban kapható változatokat preferáljátok? Közösségi média felületeinken taggeljetek minket bátran, osszátok meg legkedvesebb receptjeiteket és ötleteiteket! |