
Húsmentes étrend a 21. században
A húsmentes étkezés kultúrája hazánkban még némileg gyerekcipőben jár, a világ más országaiban azonban régi hagyománya van a húsmentességnek. Mai cikkünkben átvesszük különböző étrendek jellemzőit
Változások az étrendünkben
A húsmentes étkezés kultúrája hazánkban még némileg gyerekcipőben jár, a világ más országaiban azonban régi hagyománya van a húsmentességnek. Manapság pedig egyre több nagy cég foglalkozik kifejezetten vegetáriánusok, vagy vegánok számára kifejlesztett húspótló alapanyagok és készételek forgalmazásával.
Meglepő módon azonban sok vállalat és piackutató cég tapasztalja, hogy ezeket a készítményeket nem csupán a húsmentes étrendet követő fogyasztók választják, de sok olyan ember is szívesen kipróbálja őket, akik amúgy igenis esznek húst a mindennapokban.
Vajon miért van ez? Egyrészt nyilván a kíváncsiság, másrészt a húskészítmények egyre borsosabb ára, harmadrészt pedig a környezettudatos életmód elterjedése is indukálja ezt a folyamatot. Mai cikkünkben átvesszük különböző étrendek jellemzőit, a húsmentességre áttérés bővebb okait és hatását a környezetünkre.
Divat vagy tudatosság?
Miért is ennyire központi téma manapság a húsfogyasztás csökkentése? Vannak, akik ezt pusztán egy újabb divatos hóbortnak tartják, ami „majd elmúlik egyszer”. Valójában azonban a húsmentesség igenis fontos társadalmi kérdés. A népesség szaporodásával egyre sürgetőbb kérdéssé válik a tiszta ivóvíz és élelmiszerellátás a Föld minden pontján.
Tudósok már jóval ezelőtt bebizonyították, hogy a nagybani állattartás igenis hozzájárul az üvegház hatáshoz, és hogy az emberiségnek fontos lenne minél kevesebb húst fogyasztani, mind környezeti, gazdasági és egészségügyi okokból kifolyólag.
Egyes becslések szerint a világ népessége 2050-re elérheti a 9 milliárdot, mely növekedési ütem óriási kockázatot rejt magában, és nem biztos, hogy bolygónk ugyanúgy ki fog tudni szolgálni ennyi embert. Számos cikk jelent már meg a témában, melyek szerint a növényi étrendre való áttéréssel több, mint 76%-kal kevesebb termőterületre lenne szükség, mintha ugyanezt az embermennyiséget állati eredetű termékekkel próbálnánk meg kiszolgálni.
A felszabaduló termőterületet pedig egyrészt újra erdősíteni lehetne, mely nagyban hozzájárulna az egészségesebb, frissebb levegőhöz, másrészt pedig a növekvő népesség számára ezen területek egy részén biztosítani lehetne a lakhatást is, amely szintén nem utolsó szempont.
Étrendbeli kérdések
Amikor húsmentes étrendről beszélünk sokan azonnal a vegetáriánus étrendre gondolnak, pedig sokkal többről van szó. Számos típusa van az állati eredetű alapanyagokat mellőző étrendeknek, nézzük is meg röviden melyikre mi a jellemző:
Vegetariánus étrend – A vegetariánus étrendet követők nem fogyasztanak húst, viszont számunkra megengedett a tejtermékek, a hal, a tojás és más állati eredetű készítmények fogyasztása (kivétel hús). Viszonylag flexibilisnek tekinthetjük tehát ezt az étrendet, aki megismerkedne a húsmentességgel, azok számára ideális lehet (természetesen egészségügyi állapottól függően mindenképp javasolt háziorvos, vagy dietetikus bevonása minden drasztikusabb életmódváltás, vagy étrend váltás előtt).
Vegán étrend – A vegetáriánus táplálkozással szemben itt már mindennemű állati eredetű termék fogyasztása tiltott. Mivel minden hasonló terméket száműztek az étrendjükből, objektíve ez az életmód tekinthető a legkörnyezetbarátabbnak, legalábbis táplálkozási szempontból mindenképpen.
Lakto-veganizmus – A vegánizmus ezen fajtája megengedi a tejtermékek fogyasztását. A húskészítmények és a tojás továbbra is tiltottnak számít.
Ovo-veganizmus – Ez a típusú étrend pedig pont fordítva, a tojás fogyasztását engedélyezni. A tejtermékek, és a húsételek továbbra is tiltólistásak.
Peszkateriánus étrend – Ezen diéta legvonzóbb eleme, hogy a húskészítményeket ugyan elhagyják a fogyasztók, a tojás és tejtermékek esetében megoszlik a nézőpont, halat viszont kifejezetten engedélyezett enni.
Nyers táplálkozás – A nevéből adódóan is egyértelműnek vehetjük, hogy a nyers táplálkozás hívei nem csak semmilyen állati eredetű terméket nem esznek, de a zöldségeket is kizárólag nyersen, vagy maximum alacsony hőfokon sütve fogyasztják.
Mit együnk hús helyett?
A legegyszerűbb válasz természetesen: zöldséget és gyümölcsöt. Igen ám, de nem mindegy hogyan. Ahogy minden étrend, úgy a húsmentes étkezés is felettébb repetitívvá tud válni idővel. Fontos megtanulni minél többféle módon elkészíteni ezeket a viszonylag egyszerűnek tűnő alapanyagokat is.
Hála Istennek ma már számos weboldal kínálatában fellelhetőek például vegán receptek, a legnagyobb videómegosztó oldalon pedig számtalan szuper videó tutorial segítségével sajátíthatjuk el a sütés-főzés csínját bínját.
A mi kedvenc receptünk:
Karfiolvariációk édesburgonyával: A karfiolt első körben rántva készítjük el. A hagyományos tojás alapú panír helyett viszont használjunk például csicseriborsó lisztet, melyhez vizet adva palacsintatészta állagú masszát kapunk. Ezt meghagyhatjuk natúran, vagy ízesíthetjünk kedvenc fűszerőrleményeinkkel is, ízléstől függően.
A második variáció a steak karfiol lesz. Itt a karfiolt körülbelül 1 cm széles szeletekre vágjuk fel, sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá egyéb fűszereket, vagy akár mézet is, megkenjük egy kevés olivaolajjal és sütőben készre sütjük.
Most már csak 2 alkotóelem van hátra, az egyik a steakburgonya, melyet hagyományos, vagy édesburgonyából is elkészíthetünk. A karfiolhoz hasonló sütős módszerrel.
Utolsónak pedig ne felejtsünk el egy ízletes idényzöldségeket tartalmazó salátakeveréket is készíteni, mely nem csak ínycsiklandóan finom, de a vitaminbevitelünk nagy részét is fedezni fogja. |