
Gyümölcsökkel az egészséges életmódért
A számtalan boltban vagy patikában megvásárolható vitamin helyett, sokkal természetesebb módon is feltölthetjük vitaminháztartásunk.
Külső/belső egyensúly
Eljött, sőt már el is múlt szeptember elseje. Sok kisebb és nagyobb gyermek immár az oviban vagy az iskolapadban tölti napjait, szüleik közül pedig sokan tértek vissza home office-ból az irodai környezetbe. Az iskolakezdés első pár hete általában mindig kicsit kaotikusra sikerül.
Nem szabad azonban hagynunk, hogy eluralkodjon a káosz. Tudatosan kell törekednünk a rend és a megfelelő külső/belső egyensúly kialakítására és fenntartására. Ahogy korábbi cikkjeinkben is írtuk, vonatkozik ez például a lakás tisztántartására, a ruhatárunkra és a kertünkre is.
Érdemes ilyenkor kiemelt figyelmet fordítani a kertre és a gyümölcsökre, hiszen a számtalan boltban vagy patikában megvásárolható vitamin és étrendkiegészítő helyett, sokkal természetesebb módon is feltölthetjük testünk vitaminháztartását.
Kertész leszek, fát nevelek
A fenntartható módon, erős kémiai anyagok használatának mellőzésével termesztett biogyümölcsök rengeteget tudnak segíteni abban, hogy mindig frissen, egészségesen és energiával telve vágjunk neki napjainknak.
Ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket megvásárolhatjuk a nagyobb üzletláncok polcairól és biopiacokról is, a legjobb megoldás azonban talán az, hogy ha megtehetjük, mi magunk is ültessünk belőlük a kertbe. Erre kiváló megoldás lehet egy fóliasátor, illetve amennyiben kevesebb hellyel rendelkezünk, egy mini üvegház. Mindkét praktika elősegíti, hogy növényeink a lehető legjobb környezetet élvezhessék és bőséges termést hozzanak.
Kezdő kertészeknek sem kell aggódniuk, hiszen az interneten számos forrás áll rendelkezésükre, hogy könnyen és egyszerűen megtanulják a gyümölcs és zöldségtermesztés csínját-bínját. Webáruházunkban pedig minden szükséges kelléket megtalálhatsz: legyen szó kerti szerszámokról, kesztyűkről, különböző méretű és teljesítményű kertigépekről.
Vitaminok természetes forrásból, egész évben
Általánosságban elmondható, hogy nyáron a bőséges gyümölcskínálatnak hála sokkal vitamindúsabb diétát folytatunk. Életmódunk is kicsit belassul, több időnk jut a pihenésre. Mindezen tényezőknek hála a nyári hónapokban kevesebb a megbetegedés, hiszen a vitamindús életmód és a kellő pihenés megerősíti immunrendszerünket.
Így ősz elején viszont elkezd szervezetünk egyre inkább felpörögni, egyre több stressz ér minket, egyre inkább kezdenek lemerülni szervezetük felhalmozott energiakészletei. A legjobb és leghasznosabb, amit ilyenkor tehetsz, az az, ha minél gyorsabban elkezded ezeket a készleteket újra feltölteni.
Erre pedig mi sem lehet alkalmasabb, mint a különböző nyersen, párolva, főzve vagy akár aszalva elkészített gyümölcsök. Sokan talán nem is tudják, de az őszi szüreti időszak alatt is számos lédús és tápanyagban gazdag gyümölcs érik. A szőlő mellett ilyen a lédús füge, a vasban kifejezetten gazdag szeder, az emésztést természetes módon segítő szilva, a K vitaminban gazdag körte és a C vitaminnal teli birsalma.
Sok-sok jobbnál jobb lehetőség
Korábban is többször írtunk már arról, hány és hány féle képpen használhatod fel kedvenc gyümölcseidet, készíthetsz turmixokat, lekvárokat, dzsemeket, szörpöket, zseléket is. Egy pici keresgéléssel rengeteg különböző féle és fajta receptet találhatsz, hazai és külföldi sztárséfek, celebek és vloggerek útmutatását is követheted, a legnagyobb videómegosztó portálon pedig vizuálisan is bepillantást nyerhetsz kedvenc módszereikbe.
Nézzünk is gyorsan néhány extra tippet:
|