A napfény íze – avagy itt a gyümölcsszezon
Nagyszüleink gyermekkorában az idénygyümölcs szónak még sokkal nagyobb jelentősége volt, mit ma. Régen igazi tudománynak számított a lekvárfőzés, a gyümölcsaszalás, az éléskamrák feltöltése a téli vitaminban szegényebb időszakra.
Miért válasszunk idénygyümölcsöt?
Nagyszüleink gyermekkorában az idénygyümölcs szónak még sokkal nagyobb jelentősége volt, mit ma. Aki tudta mikor milyen gyümölcs érik éppen, annak nem csak arra volt lehetősége, hogy friss, vitaminban gazdag termést fogyasszon, de későbbre is tudott belőle eltenni. Régen igazi tudománynak számított a lekvárfőzés, a gyümölcsaszalás, az éléskamrák feltöltése a téli vitaminban szegényebb időszakra.
A manapság általánossá vált globális import hiányában az embereknek muszáj volt előre gondolkodniuk, hiszen nem voltak folyamatosan elérhetőek a világ minden pontjáról szállított élelmiszerek. Jelenleg az év bármely napján kapunk friss gyümölcsöt a boltban, az már más kérdés, hogy milyen áron.
Akár a külföldről szállított gyümölcsök és zöldségek bolti árát nézzük, akár a szállítás során keletkező környezetszennyező anyagok mennyiségét, mindenképpen jobban járunk, ha a friss hazai idénygyümölcs mellett döntünk. Ezzel nem csak pénztárcánkat és környezetünket, de a helyi termelőket is támogathatjuk.
Milyen zöldség és gyümölcs érik júniusban?
Nézzük először gyorsan a zöldségeket. Júniusban már érik például a korai újburgonya. Ez azért kiváló hír, mert sokkal gyorsabban elkészül, mint későbbi társai és hámozni sem kell, elég egy picit beáztatni, majd a földet finoman ledörzsölni róla. Akár köretelemként, akár salátákban laktató és ínycsiklandozó fogás. A másik nagy kedvenc az uborka. Ezt szintén felhasználhatjuk salátákhoz frissen és savanyítva is, de akár még házi arcmaszkot is készíthetünk belőle.
Most pedig nézzük a gyümölcsöket. Május-júniusban indul a nagy eperszezon. Akinek nincs lehetősége saját kiskertben vagy erkélyládában epret termeszteni, számukra lehet szuper lehetőség a szedd magad akció. Számos városban találkozhatunk ilyen felhívásokkal, ahol az óriási eperföldeken bárki szedhet gyümölcsöt, majd kifelé mehet le kell mérni az összegyűjtött epret és kilós árban fizetni.
Az eperrel párhuzamosan érik már a málna is, június közepe és vége felé pedig már a cseresznye és a sárgabarack is mosolyog a fák ágain. Ez utóbbi két gyümölcs szinte egész nyáron folyamatosan terem, augusztusban pedig a sárgabarack mellett az őszibarack is beérik már.
Milyen módokon építhetjük be a friss gyümölcsöket az étrendünkbe?
A nyári gyümölcsök víztartalma általában elég magas, így kiváló alapanyagként szolgálnak különböző ivólevekhez. Ezek elkészítése nagyon egyszerű, gyümölcsöket és zöldségeket egyaránt felhasználhatunk, és ha minőségi konyhagépeket választunk rendkívül költséghatékony is lehet.
Gondoljunk csak bele mennyibe kerül 1-1 turmix, shake, smoothie vagy limonádé a különböző vendéglátóhelyeken. Nekünk pedig elegendő beszerezni pusztán egy, a saját igényeinknek megfelelő turmixgépet, smoothie makert, vagy gyümölcscentrifugát.
Készíthetünk különböző gyümölcs és zöldségsalátákat is. Ezeket dúsíthatjuk keksszel vagy zabpehellyel, az igazi ínyencek kedvéért pedig akár fagylalttal, habtejszínnel és csokiöntettel is. Máris riviéra hangulatot varázsoltunk otthonunkba. Már csak egy jó koktél (természetesen jégbe fagyasztott eperdarabokkal) és néhány pálmafa hiányzik.
Gyümölcsök aszalása
A friss fogyasztás mellett kifejezetten hasznos a gyümölcsök tartósítása is. Akár aszalást, akár befőzést választunk nagyon fontos, hogy ezt csak ép, egészséges, kívül-belül megtisztított gyümölcsből tegyük.
Nézzük először a gyümölcsök aszalását. Ehhez a folyamathoz a legpraktikusabb és leggyorsabb megoldás egy aszalógép beszerzése. Ezek használata általában pofonegyszerű. Nincs is más dolgunk, mint az egymás felett elhelyezkedő tálcákra helyezni a megtisztított, és közepesen vékony szeletekre vágott gyümölcsöket vagy zöldségeket, majd beállítani a kívánt hőfokot és időtartamot.
Az aszalás során a gyümölcsökből és zöldségekből távozik a belső vízmennyiség nagy része, ezzel megakadályozva, hogy gyorsan elkezdjenek megromlani. A vitamintartalmuk jelentős százaléka viszont továbbra is megmarad. Az elkészült aszalványokat célszerű légmentesen zárható üvegbe vagy vákuummal lezárt fóliában tárolni, hogy ne érje őket nedvesség.
Lekvárfőzés
A különböző lekvárok házilagos elkészítési módját illetően megoszlanak a vélemények. Rengeteg családi recept kering, illetve már viszonylag elterjedtek a fine diningra hajazó különböző fűszereket, például szerecsendiót, vaníliát, fahéjat, egzotikus alapanyagokat rejtő változatok, sőt sós variációk is léteznek.
Sokat könnyíthetünk a folyamaton, ha a gyümölcsöt a főzés előtt, vagy a felfőzés közben botmixerrel átturmixoljuk, ezzel egyben sűrítjük is. Azt, hogy milyen sokáig kell a gyümölcsöt turmixolni igazából az dönti el, mennyire szeretnénk homogénná tenni a lekvárt. Ezt követően kellő sűrűségűre főzzük, majd a megszokott módon üvegbe töltjük, a végén pedig körülbelül 24 óráig dunsztba tesszük, utána pedig már csak élveznünk kell munkánk gyümölcsét! |