Környezettudatos életvitel – a konyhában is!
Manapság egyre gyakrabban hallunk a környezettudatosságról, az etikus forrásból származó termékek fontosságáról, a csomagolásmentes árukról.
Nagy szavak mögött nagy tettek?
Manapság egyre gyakrabban hallunk a környezettudatosságról, az etikus forrásból származó termékek fontosságáról, a csomagolásmentes árukról, a bio élelmiszerekről, a húsmentes táplálkozásról és a „zölddé” válásról.
De vajon mit is jelent valójában környezettudatosnak lenni? Aki műanyagcsomagolást használ, repülőre ül, vagy trendi ruhákat vásárol, az már nem is lehet környezettudatos? Létezik-e egyáltalán egy központilag meghatározott séma, amit mind követnünk kell, vagy elég, ha ki-ki a maga módján járul hozzá bolygónk megóvásához?
A legtöbb hasonló témával foglalkozó cikk drasztikus változtatásokról beszél, ami sokakat elijeszt attól, hogy akár csak megpróbáljanak új szokásokat kialakítani. Az elkövetkezendőkben mutatunk pár egyszerű trükköt, amivel te is csökkentheted ökológiai lábnyomodat, anélkül, hogy számodra fontos dolgokról kellene lemondanod.
Mi a helyzet az élelmiszerekkel?
Ha valaki picit utánanéz a témának, meghökkentő adatokkal találja szembe magát a mindenkori kukában landoló élelmiszerek mennyiségét illetően. Bizonyos forrásokban óvatosan 15-20%-kal találkozunk, más becslések szerint viszont a megtermelt élelmiszerek mintegy 30%-a végzi a kukában. A fejlett országokban az évente egy főre eső kidobott élelmiszerek mennyisége az 50-80 kg-ot is meghaladja.
Ami talán a legszomorúbb, hogy ennek a mennyiségnek egy része még bőven fogyasztható lenne, esetleg csupán tisztítást igényelne, a legtöbben mégis úgy döntenek inkább megválnak tőle. Mindezt kényelmi okokból.
A másik probléma az elvitelre vásárolt ételek és italok, vagyis inkább az őket védő csomagolás, legyen az akár papírból, akár műanyagból. Ezzel kapcsolatban azonban nagyon egyszerű a megoldás: már viszonylag kisebb anyagi ráfordítással is minőségi és tartós termoszokat és ételhordókat lehet beszerezni.
Amennyiben ezekbe kéred elvitelre az általad választott dolgokat, nem kell lemondanod az éttermi minőségről, viszont a lelkiismeretfurdalás sem fog gyötörni. Ha pedig úgy döntesz, hogy végleg száműzöd az elviteles termékeket, biztosíthatunk róla, hogy pár főzős videó után te is belejössz majd az otthoni konyhafőnök létbe.
„Kávé elvitelre” - vagy?
Ha pedig baristának állnál, elsőként érdemes körbe nézni a piacon, hiszen számos nagyszerű kávégép közül válogathatsz. Az igazán minőségi és multifunkciós modellek beszerzése bizonyos befektetést igényel, cserébe viszont az interneten található milliónyi recept alapján bármilyen kávékülönlegességet elkészíthetsz otthon is. Annak érdekében, hogy teljes legyen a kávézós élmény, elkel még egy profi tejhabosító, egy csinos pohárkészlet és sok-sok fantasztikus ötlet is.
A legtöbb nagyáruház polcain például rengeteg féle ízesítésű kávéőrleményt, tejszínt és szirupot megtalálsz. Így az ősz beköszöntével különösen előtérbe kerülnek a vaníliás, karamellás és fahéjas ízek. Az ínyencebb vásárlókra pedig várnak a sütőtökös és pekándiós alapok.
Amennyiben kapszulás gépet választasz, ne felejtsd el használat után begyűjteni az elhasznált kapszulákat és a rendeltetésüknek megfelelő helyen, vagy a vásárlás helyszínén leadni azokat. Ha a fémdobozos különlegességeket részesíted előnyben a dobozt hasznosítsd újra, akár tárolódobozként, akár például tolltartóként. A zaccnak sem kell kárba vesznie, mivel nitrogénben gazdag, a virágfölddel elkeverve tápanyagot biztosíthat növényeidnek.
Csökkentsd a kidobott élelmiszerek mennyiségét
Ha az elviteles dobozok és poharak kivezetésével már megtetted az első lépéseket, ideje tovább vinni ezt a folyamatot. A másik súlyos probléma, ahogy fent is említettük már, a kidobott élelmiszerek mennyisége. Mit tudunk tenni ennek csökkentésére?
A leglogikusabb lépés a tervezés. Minél alaposabban és átgondoltabban megtervezed a heti menüt, annál átláthatóbbá válik a főzéshez szükséges alapanyagok mennyisége. A kiszámíthatóság megakadályozza a felesleg felhalmozódását, így kevesebb étel fog a kukában landolni.
Természetesen van pár alapanyag, ami jó, ha mindig van ott, ilyen például a liszt, a só, a cukor és a búzadara. A rövid lejáratú és romlandó élelmiszerek felhalmozódása viszont fejfájást okozhat és a pénztárcádnak sem tesz jót.
Próbáld meg úgy elhelyezni a megvásárolt termékeket a hűtőben és a kamra polcain egyaránt, hogy mindig a legközelebbi dátummal lejáró dolgok kerüljenek előre, így ezeket fogod elsőként felhasználni. Ezzel nem csak pénzt spórolsz, de egyúttal egy új rendszert is kialakítasz, ami mindig rendezetten fogja tartani a polcokat. |