Amit tudni akartál a forrólevegős fritőzökről
Manapság már tudjuk, hogy az egészséges életmód nem az edzőteremben, sokkal inkább a konyhában kezdődik. Számos tanáccsal segítünk, és cikkünk végén pár szuper receptötletet is találtok majd. A siker immár garantált!
Egészséges étkezés a 21. században
Manapság már tudjuk, hogy az egészséges életmód nem az edzőteremben, sokkal inkább a konyhában kezdődik. Aki szeretne odafigyelni a helyes táplálkozásra, a kalóriabevitelre, szeretne minél jobb formába lendülni, annak bizony nem árt odafigyelni a részletekre.
Akár a plusz kilóktól szeretnénk megszabadulni, akár az egészségünkért szeretnénk tenni, a tudatosság alapvető elvárás a helyes táplálkozás felé vezető úton. Itt természetesen nem csak a megvásárolt alapanyagokra, vagy egy meghatározott diéta követésére kell gondolni, hanem magukra a háztartási gépekre is.
Minél egészségesebb módon tudjuk elkészíteni ételeinket, annál nagyon öröm lesz őket elfogyasztani. Egyrészt például, a bő olajban, vagy zsírban sütés kiküszöbölésével jelentősen csökkenthetjük a transzzsír bevitelt, a számos további lebomló kémiai adalékanyagról már nem is beszélve.
Mai cikkünkben áttekintjük milyen előnyökkel jár egy forrólevegős fritőz beszerzése, mennyire könnyű a használata és a tisztítása, valamint, hogy miben könnyíti meg a mindennapi egészséges étkezést. Cikkünk végén pedig pár szuper receptötletet is találtok majd.
Motiváló előnyök
Először is nézzük meg, milyen előnyei is vannak egy ilyen sütőnek. A legnagyobb ezek közül már automatikusan adódik a termék nevéből. A sütés folyamata ugyanis zsír és olaj helyett forró levegővel történik. Ahogy a bevezetőben is írtuk, ezzel óriási mennyiségű, a szervezetre nem feltételenül pozitív hatással járó alapanyagot kiküszöbölünk.
Általánosságban elmondható, hogy egy ilyen sütő használatához 80-90%-kal kevesebb olaj kell, mint a hagyományos módszerhez. Minimális mennyiségű olajat csupán amiatt érdemes használni, hogy az épp készülőben lévő finomságokat ne szárítsa ki túlságosan a forró levegő. Az is fontos szempont, hogy mivel sokkal kevesebb olajat kell használni, a hagyományos étolaj helyett választhatunk akár prémium minőségű olivaolajat, vagy más nekünk tetsző jobb minőségű, ezáltal sokkal egészségesebb alternatívát.
A nagymennyiségű olajhasználat kiküszöbölése más előnyökkel is jár, például hogy nem fog olajszag terjengeni a lakásban. Akik esetleg nem rendelkeznek a sütő fölé beépített szagelszívó berendezéssel, azok tudják csak igazán milyen hosszú idő és szellőztetés eredménye, hogy egy-egy ebéd vagy vacsora elkészítése után kimenjen az olajszag az étkezőből.
A kellemetlen olajszag csökkentése mellett nem mehetünk el a könnyebb tisztántartás mellett sem. Gondoljunk csak bele rántotthúsok, vagy sültkrumpli elkészítésénél mennyi apró olajpötty jelenik meg a sütőfelületen, ahogy főzés közben kipattog az olaj. Forrólevegős sütők esetén számos olyan modell érhető már el, amely kivehető alkatrészeinek és speciális üvegkerámia felületének köszönhetően gyorsan és effektíven biztosítja a higiénikus és könnyű tisztíthatóságot.
Valóban megéri?
Annak érdekében, hogy valóban megítélhessük megéri-e egy ilyen berendezés beszerzése, nézzünk még pár előnyt. Kezdjük is például magával a sütéssel. Akik hagyományos, és nem légkeveréses sütővel rendelkeznek otthon, számtalanszor tapasztalhatták már, hogy a sütik és húsok nem egyenletesen sültek át. Ez nyilvánvalóan nem kevés bosszúságot okoz a készítőknek.
Egy forrólevegős sütő esetében azonban ilyenről szó sem lehet. A technológia lényege (mármint az olaj lehető legnagyobb mértékű kiküszöbölése mellett) pont az, hogy a légkeringetős technológiának hála tökéletesen, és egyenletesen átsült fogások kerüljenek az asztalra, minden egyes használatkor.
Emellett a hagyományos sütők számos funkciója mellett rengeteg praktikus újdonság is rendelkezésre áll. Egy webáruházunkban megtalálható konkrét modell esetében például számolhatunk a gyors (3 perc) felfűtéssel, állítható hőmérséklettel, kellemetlen szagok elleni szűrővel, kijelzővel, könnyen tisztítható felülettel, és biztonsági zárral is.
Az ár/érték arány tekintetében sincs mit szégyelnie a forrólevegős sütőknek. Ha minden előnyüket összevetjük egy hagyományos sütővel, vagy olaj fritőzzel, bizony adja magát a konklúzió, hogy valóban érdemes beszerezni egy ilyen eszközt. Kompakt méretének köszönhetően látványra sem fog kilógni egyéb konyhai kisgépeink közül. Azáltal pedig, hogy köretet, zöldséget, húst és süteményt egyaránt készíthetünk benne, eredeti funkciójának is teljes mértékben eleget tesz.
Pár szuper receptötlet
Legkedveltebb ételeinket ezután sokkal egészségesebben, egyenletesen átsütve, és gyorsan elkészíthetjük. A sültkrumpli - legyen az hagyományos, vagy édesburgonya - minimális olaj használatával is ugyanolyan fantasztikus ízt kap majd. Ha egy kicsit feldobnánk a megszokott ízeket a burgonyához adhatunk grillfűszer keveréket, vagy egyszerűen csak egy kis sót és csilit.
A sült csirkecomb elkészítéséhez is elég körülbelül 1,5 - 2 ek. olaj hozzáadása, illetve a megfelelő fűszerkeverék megtalálása. Készíthetünk egy könnyed mézes, rozmaringos, kakukkfüves keveréket, melyet a csirkére kenve ínycsiklandozó roppanós külsőt kapunk. Rántott húsok tekintetében is újíthatunk picit. A szokásos bunda helyett, kipróbálhatunk például palacsinta tészta alapú keverékeket, szórhatunk a bundához szezámmagot, csilit, vagy helyettesíthetjük tejfölös kukoricapelyhes bundával is.
Párolt zöldségek tekintetében is elrugaszkodhatunk kicsit a megszokott só és bors párostól. A francia ratatouille mellett kipróbálhatunk kicsit mediterránabb hatású zöldségköreteket is. Olaszországban például előszeretettel használnak apróra vágott, friss fűszerekkel elkészített páclébe áztatott cukkinit és padlizsánt is.
Desszerteket is bátran készíthetünk forrólevegős fritőzben. A különböző muffinok és könnyed piskóták kifejezetten hálásan lesznek a forrólevegős keringetésért. Ha már megtaláltuk a tökéletes alapreceptet számtalan variációt is kipróbálhatunk. Adhatunk a tésztákhoz kimagozott meggyet, csokoládét, szárított gyümölcskeveréket, vagy készíthetünk sós verziót is, melyhez adhatunk cukkinit, répát, bármilyen további, nekünk tetsző fűszerkeverékkel megbolondíthatjuk. |